| 2 | 2 | 2 | 8 | |||||
wyniki to A = ( − | , 0 ) B = ( | ,0) C =( | , | )
| ||||
| √3 | √3 | √3 | 3 |
| 2 | 8 | |||
D = ( − | , | )
| ||
| √3 | 3 |
| 32 | ||
P = | √3
| |
| 9 |
| x | x | |||
zacząłem tak I ABI = x A = ( − | ; 0 ) B= ( | ; 0 ) A i B to wierzchołki | ||
| 2 | 2 |
| x | x2 | x | x2 | |||||
D = ( − | ; − | + 4 ) C = ( | ; − | + 4 )
| ||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
| x2 | ||
PABCD = x * ( − | + 4 )
| |
| 4 |
| 4 | ||
f'(x) = 0 ⇔ 6x2 = 8 ⇔ x2 = | ||
| 3 |
| 2 | −2 | |||
x = | v x | |||
| √3 | √3 |
| −2 | ||
A( | ,0), B... | |
| √3 |
| x | ||
dziękuję bardzo liczyłem pochodną ale chyba nie można dać | za pierwszą współrzędną
| |
| 2 |
A=(−xB,0)
B=(xB,0)
C=(xB,−xB2+4)
D=(−xB,−xB2+4)
|AB|=2xB
|BC|=−xB2+4
P=2xB(−xB2+4)
P'=2(−xB2+4)−4xB2=−6xB2+8
| 2√3 | ||
P'=0 ⇒ w warunkach zadania xB= | ... itd − ![]() | |
| 3 |
f(x)=−x2+4
Miejsca zerowe : x=2, x=−2
A(xA,0), B(xB,0) dla xB>0 w związku z symetrią względem OY mamy: xA=−xB
⇔|AB|=2xB
C=(xB,−xB2+4)
|BC|=|−xB2+4|
rozważymy przypadek : 0<xB<2
wtedy mozemy zapisać :
|BC|=−xB2+4
PABCD|=|AB|*|BC|⇔P(xB)=2xB*(−xB2+4)⇔
P(xB)=−2xB3+8xB
P'(xB)=−6xB2+8 badamy kiedy pochodna równa 0.
| 4 | ||
−6xB2+8 =0⇔xB2= | i xB>0 ( tak założyliśmy) | |
| 3 |
| 2 | 2 | 2 | ||||
xB= | i P'(xB)>0 dla x∊(− | , | )⇔pochodna przy przejsciu | |||
| √3 | √3 | √3 |
| 2 | ||
przez punkt ( | ,0) zmienia znak z dodatniego na ujemny⇔ | |
| √3 |
| 2 | ||
dla x= | pole prostokąta jest największe. | |
| √3 |
| 2 | 2 | |||
A=(− | ,0) , B=( | ,0) | ||
| √3 | √3 |
| 2 | 4 | 2 | ||||
C=( | ,− | +4)=( | , 223) | |||
| √3 | 3 | √3 |
| 2 | ||
D=(− | , 223) | |
| √3 |
| 2 | 4√3 | |||
|AB|=2* | = | |||
| √3 | 3 |
| 8 | ||
|BC|= | ||
| 3 |
| 4√3 | 8 | |||
P= | * | |||
| 3 | 3 |
| 32√3 | ||
P= | ||
| 9 |