Postać trygonometryczna zespolone
Amasend: Potrzebuję przedstawić liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej.
−cosx+isinx
dochodzę do układu równań:
cosφ = −cosx
sinφ = sinx
Nie wiem co dalej zrobić... jak przedstawić φ przy pomocy x ?
29 lis 14:47
razor: metoda przez zgadywanie
φ = π−x
29 lis 14:51
Amasend: A jaśniej ?
Z takiej reprezentacji wynika, że kierowałeś się tym, że to 3 ćwiartka i to wystarczy ?
Na pewno jest to poprawne ?
29 lis 14:55
Amasend: Poprawiam się 2 ćwiartka.
29 lis 14:56
PW: Mogłeś te dwa równania podzielić stronami
tgφ = − tgx
| | x+φ | | π | |
− łatwiej wtedy zauważyć, że musi być |
| = |
| (po prostu rysujemy wykres tangensa, |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
|
| leży pośrodku między φ a x). |
| | 2 | |
29 lis 15:29