matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
jacek:
√
n
2
+2n+3
−
√
n
2
−6n+10
29 lis 14:46
ktos:
n→?
29 lis 14:53
Janek191:
a
n
=
√
n
2
+ 2 n + 3
−
√
n
2
− 6 n + 10
=
n
2
+ 2n + 3 −( n
2
− 6n +10)
=
=
√
n
2
+2n + 3
+
√
n
2
− 6n +10
8 n − 7
=
= dzielimy licznik i mianownik przez n
√
n
2
+ 2 n + 3
+
√
n
2
− 6 n + 10
8 −
7
n
=
√
1 +
2
n
+
3
n
2
+
√
1 −
6
n
+
10
n
2
więc
8 − 0
8
lim a
n
=
=
= 4
√
1 + 0 + 0
+
√
1 − 0 + 0
2
n →
∞
29 lis 15:32