trygonometria
patkiii: Kąt α jest taki, że cosα+sinα=4/3. Oblicz wartość wyrażenia |cosα−sinα|.
Gdy rozwiązałam to zadanie wyszła mi zła odpowiedź

. Mam pytanie jaki zrobiłam błąd

?
cosα+sinα=4/3 /*(−1)
−cosα−sinα=−4/3
cosα−sinα=−4/3 (bo −cosα=cosα)
|cosα−sinα|=|−4/3|=4/3
29 lis 14:20
J:
nieprawda, że: − cosα = cosα
29 lis 14:24
patkiii: aaaa, to chyba chodzi, że cos(−x)=cosx, prawda?
29 lis 14:25
Kaja: tak
29 lis 14:26
patkiii: ok, dzięki
29 lis 14:26
J:
sin(−α) = − sinα ..
29 lis 14:27
pigor: ..., np. tak
cosα+sinα=
43 /
2 i |cosα−sinα|=
x /
2 i (*)
x>0 (dlaczego?) ⇒
⇒ 1+2sinαcosα=
169 i 1−2sinαcosα=x
2 /+stronami ⇒
⇒ 2=x
2+
169 ⇔ x
2=
29, to stąd i z (*)
x= 13√2 . ..
29 lis 14:41