Surjekcja i injekcja
Klaudia: Czy funkcja jest injekcją lub surjekcją?
f(x)={−x2 dla |x|>=1, 1/2 dla |x|<1 }
29 lis 12:21
J:
..nie jest injekcją
..jest surjekcją dla Zw = (−∞,0]
29 lis 12:25
Klaudia: a nie dla Zw=(−∞,−1]∪{1/2}?
29 lis 12:27
J:
..jest suriekcją, jeśli określimy: D = (−∞,−1] U [1,+∞) i Zw = (−∞,0]
29 lis 12:29
Klaudia: I jeszcze jedno pytanko, bo z wykresu widać ze −x2 dla podanego przedziału nie jest
różnowartościowa, ale czy mógłbyś mi rozpisać injekcje z warunku f(x)=f(y) → x=y żeby tam
wyszło że nie jest różnowartościowa ?
29 lis 12:29
J:
| | 1 | |
ta funkcja jest nieciągła ... i w przedziale (−1,1) ma wartość stałą f(x) = |
| |
| | 2 | |
29 lis 12:33
Klaudia: Nadal nie rozumiem. Surjekcja to oznacza że dla każdego y z danego zbioruznajdziemy x z danego
zbioru. A ty napisałeś ze Zw = (−∞,0] a przecież żaden argument nie przyjmie wartości 0 dla
tej funkcji
29 lis 12:42
J:
uprządkujmy..
D = R
Zw = (−∞.1]
funkcja nie jest injekcją , jest surjekcją
funkcja nie jest różniczkowalna w punktach x = −1 oraz x = 1 , bo jest nieciągła..
29 lis 12:57
Klaudia: Ja dopiero zaczęłam studia. Nie wiem co to ciągłość i różniczkowość
29 lis 13:45
J:
różniczkowalność ( nie różniczkowość ) oznacza,że funkcja ma pochodną w danym punkcie..
ciągłość w punkcie .. funkcja musi w danym punkcie spełnić 3 warunki:
1) posiadać wartość
2) posiadać granicę
3) wartość musi równać się granicy
29 lis 13:49