zamiana logarytmu
barcik: Zamień liczbę log1020 na logarytm przy podstawie z 2
29 lis 11:24
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | |
log102+log1010= |
| +1= |
| +log 22=... baw się dalej −  |
| | log210 | | log210 | |
29 lis 11:53
J:
| | log220 | | log22 + log210 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| + 1 |
| | log210 | | log210 | | log210 | |
29 lis 11:56
pigor: ... ,a jak nie znasz wzoru na zamianę podstawy
logarytmu, to np. tak :
niech
log10 20=x ⇒ 10
x=20 ⇔ 10
x= 2*10 ⇔ 10
x−1=2 ⇒
⇒ log
210
x−1=log
22 ⇔ (x−1)log
210=1 ⇔ (x−1)(1+log
25)=1 ⇔
⇔ x−1=
11+log25 ⇔
x= 1+1log25 ...
29 lis 12:18
Tadeusz:
... i to się nazywa "wszystko dobrze − razem źle" −
29 lis 12:27
Tadeusz:
pigor "pożarł" na deser jedynkę z mianownika−
29 lis 12:34
barcik: Dzięki dzięki, myślałem że to trudniejsze.
Mam jeszcze za zadanie określić dziedzinę wyrażenia:
2loga=loga2
to będzie a>0 ?
29 lis 12:47
pigor: ..., kurde zawsze coś sknocę; przepraszam; dzięki Tadeusz;

a co do pytania , tak : 2loga= loga
2 ⇔ a >0 , czyli
D=(0;+∞)
29 lis 13:46
J:
.. a ja napisałbym tak : loga
2 = 2logIaI ... i dziedzina: R/{0} ...
29 lis 13:51
J:
sorry ... teraz ja niedoczytałem ... oczywiście dla 2loga = loga
2 ... D = (0,+∞)..
29 lis 13:54