jerey: czy w zadaniach na ciągłosc funkcji moge korzystac z reguły de ' Hospitala?
29 lis 11:09
WueR:
Jesli grasz z kims w gre, ktora polega na sprawdzaniu ciaglosci funkcji i w zasadach jest
wyraznie napisane, ze nie mozesz, to nie mozesz.
29 lis 11:14
jerey: głupie pytanie , przepraszam.
29 lis 11:17
WueR:
Sprawdz jakie sa zalozenia reguly, to sie dowiesz, czy mozesz, czy tez nie.
29 lis 11:17
jerey: mogę ale gdy funkcje f i g są okreslone na przedziale (a,b] oraz istnieją skonczone pochodne w
przedziale przy czym g(x)≠0 dla x∊(a,b].
29 lis 11:30
jerey: czyli
lim
x→x0−/+ f(x)=lim
x→x0−/+ g(x) = 0
| | f'(x) | | f(x) | |
to wtedy limx→x0−/+ |
| = limx→x0−/+ |
| |
| | g'(x) | | g(x) | |
29 lis 12:00