procenty
olo: cene pewnego towaru obniżono dwukrotnie o 40% a następnie dwukrotnie podwyższono o 50%. Jaka
jest obecna cena towaru? O ile procent należy zwiększyć wartość towaru aby osiągnęła ona
poziom wyjściowy?
29 lis 10:06
Gustlik: Przyjmijmy początkową cene towaru 100 zł, aby się łatwiej liczyło, dalej proporcjami:
100 zł − 100 %
x zł − 60 %
x=...=60 zł
60 zł − 100 %
x zł − 60 %
36 zł − 100 %
x zł − 150 %
54 zł − 100 %
x zł − 150 %
81 zł − 100 %
100 zł − x %
Odp: o 23,46 %
1 gru 00:45
Gustlik: Można też tak:
przyjąć 100 zł jako cenę początkową i dalej tak:
0,6*0,6*1,5*1,5*100=81
dalej tak jak ostatnia proporcją:
81 zł − 100 %
100 zł − x %...
1 gru 00:47
Eta:
c −− cena początkowa
(0,6)
2*(1,5)
2*c= 0,81c −− cena po zmianach
powrót do ceny początkowej:
Odp: Cenę po zmianach należy podnieść o 23,46%
Tyle w tym temacie
1 gru 00:54
Baśka:
0,6*0,6*1.5*1,5*(1+p)=1
1 gru 01:02
Baśka:
Gustlik przekombinował
1 gru 01:03
Gustlik: Baśka, Tak, tylko tak sie składa, że proporcje są najbardziej lubiane i przyswajalne przez
uczniów, a poza tym pod spodem przedstawiłem krótszy w zapisie sposób. A cenę najlepiej
przyjąć albo 100 zł a jak ze zmienną to 100 c, żeby się lepiej liczyło.
1 gru 01:07
pigor: ..., widzę moje ulubione procenty, szkoda, że nie ...

"opatentowałem", ale pozwolę sobie jeszcze odpowiedzieć na
drugie pytanie np. tak:
jeśli
x%= ?, to
(100+x)%*81%c = c ⇔ 81(1+x%)= 100 ⇔
⇔ 1+x%=
10081 ⇔ x%=1,2346−1 ⇔ x%=0,2346 ⇔
x% ≈23,5% .
1 gru 01:39