kasia: uzasadnij tożsamość: 2/cos2-(tg+ctg)2=tg2-ctg2
19 paź 11:02
Marcin: L= 2/cos2-(tg+ctg)2 = 2/cos2-tg2-2tgctg-tg2= 2/cos2 - 2 -tg2-ctg2=
=(2-2cos2)/cos2 -tg2-ctg2 = 2(1-cos2)/cos2 -tg2-ctg2 =
= 2sin2/cos2 -tg2-ctg2 =2tg2-tg2-ctg2 = tg2-ctg2 = P
19 paź 13:20
kulki: ctgα/tg2α+ctgα=cos2α
16 paź 19:34
anetaaa: Uzasadnij tożsamość ctgα−ctgβ=sin(β−α)/sinα sinβ
17 lut 09:12
J: Wyraź ctgα i ctgβ za pomocą sin i cos
17 lut 09:16
wredulus_pospolitus:
aneta
trochę zawzięcia:
| | cosa | | cosb | | cosa*sinb − cosb*sina | |
ctga − ctgb = |
| − |
| = |
| = ... |
| | sina | | sinb | | sina*sinb | |
i skorzystaj z odpowiedniego (doskonale Ci znanego) wzoru na sumę/różnicę kątów.
17 lut 09:16