matematykaszkolna.pl
krawędziowe kyrtap: Mila możesz podać jeszcze równanie krawędziowe przechodzące przez 2 punkty
29 lis 00:39
pigor: hmm.... krawędziowe na płaszczyźnie 2D , jest ale w przestrzeni 3D jako przecięcie się dwóch płaszczyzn danych równaniami: Ax+By+Cz+D=0 i A1x+B1y+C1z+D1=0 , dlatego może chodzi ci o odcinkowe xa+yb= 1 . emotka
29 lis 01:01
kyrtap: nie wiem na liście zadań jest napisane krawędziowe
29 lis 01:11
pigor: ..., jeśli A=(x1,y1) i B=(x2,y2) , to chyba o to chodzi:
 y2−y1 
y−y1=

(x−x1), czyli (y−y1)(x2−x1) − (x−x1)(y2−y1)=0 .emotka
 x2−x1 
29 lis 01:28
pigor: ..., a stąd łatwo już do kanonicznego lub parametrycznego prostej . ..emotka
29 lis 01:29
kyrtap: mam pytanie pigorek jeszcze
29 lis 01:30
Mila: Chyba coś [ P[Patryk]] pokręciłeś. Daj linka do tej listy. Prosta na płaszczyźnie. ======================= 1) Równanie prostej w postaci ogólnej: Ax+By+C=0, gdzie [A,B], współrzędne wektora prostopadłego do prostej 2) Równanie prostej w postaci kierunkowej ; y=ax+b, a=tgα, α− kąt nachylenia prostej do osi OX (dla prostych nierównoległych do OY) 3)Równanie prostej w postaci odcinkowej
x y 

+

=1
a b 
(proste nierównoległe do żadnej z osii nie przechodząe przez (0,0) ) 4) Równanie prostej w postaci normalnej xcos β+ysinβ−p=0 ( zobacz, czy masz w notatkach objaśnienie βi p) 5) Równanie prostej w postaci parametrycznej x=x0+A*t y=y0+B*t, gdzie [A,B]−wsp. wektora równoległego do prostej, t∊R
29 lis 15:15
Mila: ?
29 lis 15:45
kyrtap: już daje
29 lis 15:46
29 lis 15:47
kyrtap: Mila w notatkach mam tylko postać normalną
29 lis 16:09
Mila: Jeszcze : 6) Równanie w postaci kanonicznej [ pisał o tym pigor ]
x−x0 y−y0 

=

[A,B] wsp. wektora równoległego do prostej
A B 
7) Równanie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty: A i B (y−yA)*(xb−xA)=(yB−ya)*(x−xA) albo jak podane 1:28
29 lis 16:14
Mila: To pisz , normalną , kanoniczną, parametryczną postac. Nie wiem co autor miał na myśli z tą postacia krawędziową.
29 lis 16:17
kyrtap: tym bardziej my nie wiemy Mila emotka
29 lis 16:18
Mila: Zapytajcie asystenta. Myśmy mogli pytać o wszystko, nie było list zadań i trzeba było sie uczyć wg własnego rozeznania.
29 lis 16:34
pigor: ... po prostu student − studiuje, a nie − uczy się, a więc na hasło równanie krawędziowe, które "rzucił" asystent przy okazji czegoś tam, chciał dać do zrozumienia, że jest też taka postać i miał na pewno na myśli równanie prostej w 3D jako krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn i tyle nie ma dyskusji, ...emotka
29 lis 19:46