krawędziowe
kyrtap: Mila możesz podać jeszcze równanie krawędziowe przechodzące przez 2 punkty
29 lis 00:39
pigor: hmm.... krawędziowe na płaszczyźnie 2D

, jest ale
w przestrzeni 3D jako przecięcie się dwóch płaszczyzn danych równaniami:
Ax+By+Cz+D=0 i A
1x+B
1y+C
1z+D
1=0 , dlatego może chodzi ci o
odcinkowe
xa+
yb= 1 .
29 lis 01:01
kyrtap: nie wiem na liście zadań jest napisane krawędziowe
29 lis 01:11
pigor: ..., jeśli
A=(x1,y1) i B=(x2,y2) , to chyba o to chodzi:
| | y2−y1 | |
y−y1= |
| (x−x 1), czyli (y−y1)(x2−x1) − (x−x1)(y2−y1)=0 .  |
| | x2−x1 | |
29 lis 01:28
pigor: ..., a stąd łatwo już do kanonicznego lub parametrycznego prostej . ..
29 lis 01:29
kyrtap: mam pytanie pigorek jeszcze
29 lis 01:30
Mila:
Chyba coś [ P[Patryk]] pokręciłeś. Daj linka do tej listy.
Prosta na płaszczyźnie.
=======================
1) Równanie prostej w postaci ogólnej:
Ax+By+C=0, gdzie [A,B], współrzędne wektora prostopadłego do prostej
2) Równanie prostej w postaci kierunkowej ;
y=ax+b, a=tgα, α− kąt nachylenia prostej do osi OX
(dla prostych nierównoległych do OY)
3)Równanie prostej w postaci odcinkowej
(proste nierównoległe do żadnej z osii nie przechodząe przez (0,0) )
4) Równanie prostej w postaci normalnej
xcos β+ysinβ−p=0
( zobacz, czy masz w notatkach objaśnienie βi p)
5) Równanie prostej w postaci parametrycznej
x=x0+A*t
y=y0+B*t, gdzie [A,B]−wsp. wektora równoległego do prostej, t∊R
29 lis 15:15
Mila: ?
29 lis 15:45
kyrtap: już daje
29 lis 15:46
29 lis 15:47
kyrtap: Mila w notatkach mam tylko postać normalną
29 lis 16:09
Mila:
Jeszcze :
6) Równanie w postaci kanonicznej [ pisał o tym
pigor ]
| x−x0 | | y−y0 | |
| = |
| [A,B] wsp. wektora równoległego do prostej |
| A | | B | |
7) Równanie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty: A i B
(y−y
A)*(x
b−x
A)=(y
B−y
a)*(x−x
A) albo jak podane 1:28
29 lis 16:14
Mila:
To pisz , normalną , kanoniczną, parametryczną postac.
Nie wiem co autor miał na myśli z tą postacia krawędziową.
29 lis 16:17
kyrtap: tym bardziej my nie wiemy Mila
29 lis 16:18
Mila:
Zapytajcie asystenta.
Myśmy mogli pytać o wszystko, nie było list zadań i trzeba było sie uczyć wg własnego
rozeznania.
29 lis 16:34
pigor: ... po prostu student − studiuje, a nie − uczy się, a więc na hasło równanie
krawędziowe, które "rzucił" asystent przy okazji czegoś tam, chciał dać do
zrozumienia, że
jest też taka postać i miał na pewno na myśli równanie prostej
w 3D jako krawędź przecięcia się dwóch płaszczyzn i tyle nie ma dyskusji, ...
29 lis 19:46