Stosunek brył
Tomek: W podstawę stożka wpisano kwadrat o boku długości a=5 cm. Przekrój stożka płaszczyzną
przechodzącą przez jego wierzchołek i bok wpisanego w podstawę kwadratu jest trójkątem
równobocznym. Sporządź rysunek przedstawiający opisaną sytuację i wyznacz stosunek objętości
brył, na jakie ta płaszczyzna dzieli stożek.
Rysunek mam.
Moje wyniki:
V ostrosłupa = 125√26 cm3
V stożka = 125√212 π cm3
V tej małej, pozostałej bryły = 87548 π cm3
Stosunek V ostrosłupa do V stożka = 21 π
Stosunek V ostrosłupa do V małej bryły = 8√27 π
Stosunek V stożka do V małej bryły = 4√27
Bardzo bym prosił, aby ktoś mi to sprawdził. Z góry dziękuję.
28 lis 23:43