proszę orozwiązanie
Michał: dany jest wektor u = I 4 , −6 I wyznacz współrzędne wektora w równoległego do wektora u którego
długość jest równa √13
wiem kiedy wektory są równolęgłe ale wyniku nie mam takiego
wektor w = I 2, −3 I lub wektor w = I −2 , 3 I
28 lis 23:18
Mila:
v=[k*4,k*6] ,k≠0
v
→||u
→
|v|=
√13⇔
√16k2+36k2=
√13
√52k2=
√13/
2
52k
2=13
| | 1 | | 1 | |
v=[4* |
| ,(−6)* |
| ]=[2,−3] |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | −1 | | −1 | |
v=[4* |
| ,(−6)* |
| ]=[−2,3] |
| | 2 | | 2 | |
29 lis 00:16
KrzysztofŁ: Długość wektora |u→| = √42 + (−6)2 = √16 + 36 = √52 = √4 * 13 = 2√13
Poszukiwany wektor w→ ma długość √13, czyli połowę |u→|, dlatego jego współrzędne też
stanowią połowy współrzędnych wektora u→:
w→ = 12 u→ = [2, −3] lub wektor przeciwny do niego w'→ = [−2, 3].
29 lis 00:28
pigor: ..., dany jest wektor u=[4,−6] ; wyznacz współrzędne
wektora w||u, którego długość jest równa
√13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż u=[4,−6] ⇒
w= xu= x[4,−6]=
[4x,−6x]=? i
|w|=√13 ⇒
⇒ w
2=13 ⇔ 16x
2+36
2=13 ⇔ 52x
2=13 ⇔ x
2=
14 ⇔
x=±12 ⇒
⇒
w= [2.−3] v
w= [−2,3] − szukane wektory w . ...
29 lis 00:52
Michał: dziękuję MILI , KRZYSZTOFOWIŁ i PIGOROWI, chyba zabieram się póżno za zadania bo przy
obliczeniach robię dużo błędów
ale dużo mam zadane z innych przedmiotow ( to moje usprawiedliwienie)
29 lis 09:23