Obliczyć granicę funkcji. Od czego tu w ogóle zacząć?
majlo93: Obliczyć granicę funkcji. Od czego tu w ogóle zacząć?
Lim φ −> π/4 ..... cos2φ/sinφ−cosφ
28 lis 22:36
Mila:
| cos(2φ) | |
| taki przyklad? |
| sinφ−cosφ | |
28 lis 22:41
majlo93: tak, limes φ−>pi/4
28 lis 22:43
BumBum:
Trzeba zacząć od powtórki trygonometrii.
cos2α = cos2α − sin2α = (cosα − sinα)(cosα + sinα) = −(sinα − cosα)(sinα + cosα)
28 lis 22:49
majlo93: czyli odpowiedź − pierwaistek z dwóch
28 lis 22:54
majlo93: ?
28 lis 22:58
Cristal: tak
28 lis 22:58