monotoniczność fukcji
Agata: Hej,
proszę o pomoc w ponizszym zadaniu, potrzebne mi do zaliczenia a z matmy jestem hmm noga

"W jakich przedziałach funkcja f(x)=7e
5x−6600x jest rosnąca, a w jakich malejąca?"
Będę wdzięczna za rozwiazanie
28 lis 22:24
Agata: Zapomniałam napisać, że na jutro
28 lis 22:30
Tomek: Chyba najpierw trzeba wyznaczyć miejsce zerowe i pochodną funkcji...
1 gru 14:33
ICSP: f'(x) > 0 ⇒ f↗
f'(x) < 0 ⇒ f↘
1 gru 14:36
Tomek: ICSP,
a jak do tego dojść?
4 gru 08:46
J:
..to są twierdzenia ... w przedziałach, gdzie pierwsza pochodna jest dodatnia,
funkcja jest rosnąca w przedziałach gdzie jest ujemna , funkcja jest malejąca...
4 gru 08:53
J:
f'(x) = 35e
5x − 6600 , szukamy miejsca zerowego pochodnej:
| | 6600 | | 1 | |
35e5x − 6600 = 0 ⇔ 35e5x = 6600 ⇒ e5x = |
| ⇔ 5x = lnK ⇔ x = |
| K
|
| | 35 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem:, dla x > |
| K ....funkcja jest rosnąca, dla x < |
| K ..jest malejąca... |
| | 5 | | 5 | |
4 gru 09:03