oblicz
123: 4 (log2 (sinx))2 + log2(1−cos2x) = 3
Może ktoś pokazać jak to dokładnie zrobić?
28 lis 22:12
123:
28 lis 22:22
Tadeusz:
1−cos2x=1−cos
2x+sin
2x=2sin
2x
zatem: założenie sinx>0
4(log
2(sinx))
2+log
22sin
2x−3=0
4(log
2(sinx))
2+1+2log
2sinx−3=0
podstawienie log
2sinx=t gdzie t ...

4t
2+2t−2=0
2t
2+t−1=0
Δ=
t
1
t
2 itd
28 lis 22:28
123: | | π | | π | |
wyszło mi x= |
| lub x=− |
| |
| | 6 | | 6 | |
Tylko, że trochę inaczej zrobiłem. Mógłbyś powiedzieć czy dobrze?
28 lis 22:31
Tadeusz:
ale co to Ci wyszło? porównaj do założeń
28 lis 22:33
123: 4* log2(sinx) * log2(sinx) + log2 sin2x +1−3=0
log2(sin2x) * log2(sin2x) + log2 sin2x −2=0
t=log2(sin2x)
t2+t−2=0
28 lis 22:40
Tadeusz:
... i co dalej

?
Ale zacznij od założeń
28 lis 22:51
123: sinx > 0
x∊(o,π)
aaa zapomniałem porównać z założeniem. Jeżeli dobrze zrobiłem po delcie, to powinno 'moim'
sposobem i Twoim wyjść to samo. tylko nie wiem czy na pewno dobrze zrobiłem.
28 lis 22:58
28 lis 22:59
PW: A dlaczego twierdzisz, że założenie sinx > 0 (określenie dziedziny) oznacza tylko x∊(0, π)?
29 lis 13:53