ograniczoność i monotoniczność
krzys: Dla jakiej wartości parametru p ciąg o wyrazie ogólnym
an=(ctg(p) −1)n
jest ograniczony i malejący.
To że malejący to różnica <0 ale dalej mam problem z liczbami.
A ograniczony? Chodzi o granice cotangensa?
28 lis 21:53
fff: pg?
28 lis 22:15
krzys: fff ta jutro koło masz jakiś pomysł co do zadania?
28 lis 23:15
3Silnia&6: jest malejacy jezeli 0 < ctg p − 1 < 1
wiec 1 < ctg p < 2 , p ∊ ...
skoro an jest malejace i 0 < an, to ciag an jest ograniczone z gory przez a1 i z dołu przez
0.
28 lis 23:20
krzys: dzięki a mógłbyś jeszcze rozpisać jak liczyłeś kiedy jest malejący bo mi wychodzi tylko
ctgp−1<1 i nie wiem skąd jest ctgp−1>0
28 lis 23:47
3Silnia&6: czy ciag an = (−1)n , bn = (−2)n jest malejacy ?
a1 = −1
a2 = 1 ( a2 > a1 )
a3 = −1
a4 = 1
no nie moze byc cos mniejszego od 0 .
28 lis 23:51
fff: jest malejący gdy q ∊ (0,1)
ograniczony gdy q ∊ <−1,1>
q=ctg(p)−1
28 lis 23:52