zadanko
Blue: Funkcja f jest określona wzorem f (x) =| x −1| − x −m dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f ma tylko jedno miejsce zerowe.
Mam schemat rozwiązania do tego zadania, ale go kompletnie nie rozumiem

może ktoś by
mi to wytłumaczył
28 lis 20:54
Blue: Cofam pytanie, już rozumiem
28 lis 20:57
Saizou :
obliczmy miejsce zerowe
lx−1l−x−m=0
1) dla x<1
−x+1−x−m=0
−2x=m−1
2) dla x≥1
x−1−x−m=0
m=−1 czyli dla tej wartości m, nie ma miejsc zerowych
wróćmy do przypadku 1)
1−m<0
1<m
28 lis 20:59
Saizou : eh... błąd miało byc x<1 czyli
28 lis 20:59
Tadeusz:
... a dobrze zapisałaś treść ?
28 lis 21:01
Blue: Tadeusz, nawet nie zapisywałam , bo skopiowałam, Saizou Twoje rozwiązanie lepsze, w kluczu
jakieś dziwne jest xd
28 lis 22:07
Mila:
f(x)=|x−1|−x−m
g(x)=|x−1|−x
g(x)=m⇔g(x)−m=0⇔f(x)=0
1) m>−1 jedno miejsce zerowe
2) m=−1 i x≥1
f(x)=x−1−x+1=0 ⇔ f(x) ma nieskończenie wiele miejsc zerowych,
każda liczba x≥1 jest miejscem zerowym f(x) dla m=−1
3) m<−1 brak miejsc
28 lis 22:22