Pytanie
Macko: Kiedy graniastosłup prawidłowy trójkątny ma największą objętosc?
28 lis 20:26
razor: co to za pytanie? nie istnieje taki graniastoslup
28 lis 20:30
PW: A już chciałem napisać, że taki, który ma wierzchołek w niebie
28 lis 20:34
Domel: Ale to ostrosłup ma wierzchołek a nie graniastosłup.
Graniastosłup na największą objętość (każdy) gdy wysoki jest do nieba
28 lis 20:40
Macko: dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny w którym suma wszystkich krawędzi jest równa 18.
oblicz możliwie największą objetość tego graniastoslupa.
to zadanie z próbnej matury
28 lis 20:51
Tadeusz:
... i tak to jest z treścią −

18=6a+3h ⇒ 6=2a+h ⇒ h=6−2a
V=1,5
√3a
2−0,5
√3a
3
V'=2
√3a−1,5
√3a
2 ⇒ V'=
√3a(2−1,5a)
V'=0 dla ... itd
28 lis 21:12
Domel: A to już brzmi lepiej
28 lis 21:13
Tadeusz:
.... pomyłka w pochodnej −:(
28 lis 21:17
sielony: wow
nie rozumiem czemu już z treścią taki graniastosłup istnieje ^^ ale dziękuje za odp
pzdr
28 lis 21:18
Tadeusz:
V'=3√3a−1,5√3a2=1,5√3a(2−a)
28 lis 21:20
PW: Muszę się wytłumaczyć − jeden wierzchołek w niebie wystarczy, te dwa pozostałe będą równie
wysoko. Mam nadzieję, że w graniastosłupie te wspólne punkty krawędzi też są nazywane
wierzchołkami, nie tylko "to co u góry" w ostrosłupie.
28 lis 21:26
Domel: Bo musi być JAKIŚ parametr (tu długość wszystkich krawędzi = 18) żeby zadanie miało sens.
Bez parametru każdy graniastosłup będzie największy, najszerszy, naj...... (co tam chcesz)
gdy wysokość będzie dążyć do +oo lub długość krawędzi podstawy będzie dążyć do
nieskończoności lub wszystko będzie dążyć do +oo.
KaPeWu
28 lis 21:28
Domel: PW − you're all right jak mówią "bracia" zza Odry (Tamiza chyba też leży za Odrą

)
28 lis 21:30
PW: Nie wiem, z geografii jestem słaby i nigdy tam nie byłem. Może za Bałtykiem? A morze za
Bałtykiem?
28 lis 21:50