wektory
kyrtap:

Proszę o spr zadania
Trójkąt jest rozpięty na wektorach a,b . Wyrazić środkowe przez,a,b.
Z zasady równoległoboku mam
Nie będę pisał znaku → ale będzie mi chodziło o wektory:
BC + b = a
BC= a−b
CD + AD = AC ⇒ AD = AC − CD
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
AD = a − |
| (a−b) = a − |
| a + |
| b = |
| a + |
| b |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
AE + EB = AB ⇒ EB = AB −AE
CF + AF = AC
CF = AC − AF
| | 1 | |
CF = a − |
| b wszędzie korzystałem z zasady równoległoboku ale na stronce zadania info |
| | 2 | |
inaczej jest proszę o wytłumaczenie dlaczego tak jeśli jest błąd
28 lis 20:23
PW:
(1) AD
→ = b
→+ BD
→,
a ponieważ jest to środkowa, mamy
Z kolei b
→+ BC
→= a
→, skąd
(3) BC
→ = a
→− b
→.
Podstawienie (3) do (2) i (2) do (1) daje
Taki wynik staje się oczywisty, gdy połączyć końce środkowych i zobaczyć powstałe
równoległoboki.
28 lis 20:51
kyrtap: a jak z tymi wektorami EB i CF
28 lis 20:57
kyrtap:
28 lis 21:05
PW: Nic nie trzeba liczyć, mówi się o takiej sytuacji "mutatis mutandis" − wystarczy zamienić
wektory nazwami, a rozumowanie zostaje bez zmian, wyniki muszą być te same − "wektor środkowa"
jest połową sumy dwóch odpowiednich "wektorów boków". Po uwzględnieniu (3) i tego, że BA→= −
b→ wyrazimy bez liczenia BE→ jako połowę sumy ...
28 lis 21:19
kyrtap: czyli co źle wyznaczyłem
28 lis 21:41
kyrtap:
28 lis 21:57
kyrtap:
28 lis 22:40
Mila:
Aby wyznaczyć CF
→ w zależności od a
→ i b
→, możesz rozumować tak:
Aby przejść z punku C do Punktu F możesz iść od C do A, potem od A do F
co zapiszemy:
Analogiczne rozumowanie do wyznaczenia BE
→
28 lis 22:52
kyrtap: czyli mój sposób jest błędny?
28 lis 22:55
Mila:
Masz tam błędy, przeczytaj dokładnie co Ci napisałam, to praktyczny sposób.
29 lis 00:24
kyrtap: dobrze tylko nie wiem czemu reguła równoległoboku tutaj się nie spr
29 lis 00:31
Mila:
Sprawdza się, ale trzeba dobrze stosować.
29 lis 15:26
kyrtap: Mila myślę że dobrze zastosowałem
29 lis 15:29