go hard or go home
jerey: mam obliczyc pochodne niewłasciwe w punkcie.
nie mam nic zapisane w notatkach o pochodnych własciwych /niewłasciwych lecz takie zadanie
pojawia mi sie w liscie z zadaniami.
oblicz pochodne niewłasciwe w punkcie x
0 funkcji
y=
√|x−2| x
0=2
teraz pytanie, czy dobrze to zrozumiałem
liczę z definicji pochodną funkcji w punkcie.
| | f(x0+h)−f(x0) | | √|2+h−2|−√2−2 | | √|h| | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 |
| |
| | h | | h | | h | |
nie wiem co dalej z tym robic.
czy moge to podnieść do kwadratu?
| | |h| | |
wtedy otrzymam limh→0 |
| |
| | h2 | |
i liczę gdy lim
h→0− oraz lim
h→0+?