matematykaszkolna.pl
Prędkość rzeki i statku Natalia: Proszę o pomoc w tym zadaniu! Jestem w II kl LO. Płynąc pod prąd rzeki, statek spacerowy przepłynie drogę w ciągu 4 godzin, płynąc zaś z prądem, przepłynie tę samą drogę w czasie o godzinę krótszym. Jaka jest prędkość statku, a jaka prądu rzeki?
28 lis 20:10
BumBum: no, ale to jest zadanie z II klasy gimnazjum
28 lis 20:12
Natalia: Skoro tak, to czemu nie pomożesz?
28 lis 20:24
PW: Przesadził. Chciałbym wiedzieć, jaki procent uczniów gimnazjum poradzi sobie z tym. Największą trudność sprawia samodzielne wprowadzenie oznaczeń. Nie wiem dlaczego, jest to raczej trudność psychologiczna, niż matematyczna. Może dlatego, że samodzielne? Spróbuj: − przebyta droga w jedną stronę: S − prędkość prądu: vr ... zaproponuj dalsze oznaczenia.
28 lis 20:32
Natalia: Wprowadzenie oznaczeń to nie problem. Oznaczyłam: −prędkość statku: vs −prędkość rzeki: vr −czas, w którym statek pokonuje drogę pod prąd: t1=4h −czas, w którym statek pokonuje drogę z prądem: t2=3h −droga: s s=4*(vs−vr) s=3*(vs+vr) Ale co dalej?
28 lis 20:41
Mila: Raczej inne postawiłabym pytanie, jak długo płynie tratwa z prądem? ( tratwa ma pędkość nurtu rzeki)
28 lis 21:31
PW: Warto doprecyzować: vs − prędkość statku w wodzie stojącej (kiedy nurt rzeki ani nie pomaga, ani nie przeszkadza). Są dwa równania, mają lewe strony równe, więc i prawe są równe: 4(vs−vr) = 3(vs+vr)
28 lis 21:42