Prędkość rzeki i statku
Natalia: Proszę o pomoc w tym zadaniu! Jestem w II kl LO.
Płynąc pod prąd rzeki, statek spacerowy przepłynie drogę w ciągu 4 godzin, płynąc zaś z prądem,
przepłynie tę samą drogę w czasie o godzinę krótszym. Jaka jest prędkość statku, a jaka prądu
rzeki?
28 lis 20:10
BumBum:
no, ale to jest zadanie z II klasy gimnazjum
28 lis 20:12
Natalia: Skoro tak, to czemu nie pomożesz?
28 lis 20:24
PW: Przesadził. Chciałbym wiedzieć, jaki procent uczniów gimnazjum poradzi sobie z tym. Największą
trudność sprawia samodzielne wprowadzenie oznaczeń. Nie wiem dlaczego, jest to raczej trudność
psychologiczna, niż matematyczna. Może dlatego, że samodzielne?
Spróbuj:
− przebyta droga w jedną stronę: S
− prędkość prądu: vr
... zaproponuj dalsze oznaczenia.
28 lis 20:32
Natalia: Wprowadzenie oznaczeń to nie problem. Oznaczyłam:
−prędkość statku: vs
−prędkość rzeki: vr
−czas, w którym statek pokonuje drogę pod prąd: t1=4h
−czas, w którym statek pokonuje drogę z prądem: t2=3h
−droga: s
s=4*(vs−vr)
s=3*(vs+vr)
Ale co dalej?
28 lis 20:41
Mila:
Raczej inne postawiłabym pytanie, jak długo płynie tratwa z prądem? ( tratwa ma pędkość nurtu
rzeki)
28 lis 21:31
PW: Warto doprecyzować: vs − prędkość statku w wodzie stojącej (kiedy nurt rzeki ani nie pomaga,
ani nie przeszkadza).
Są dwa równania, mają lewe strony równe, więc i prawe są równe:
4(vs−vr) = 3(vs+vr)
28 lis 21:42