dsds
ma: Zapisz za pomocą symboliki logicznej, zakładając, że funkcje zdaniowe są określone dla liczb
naturalnych: x nie jest liczbą pierwszą.
28 lis 19:28
PW:
Liczba x nie jest liczbą pierwszą oznacza, że istnieją dwie od niej mniejsze
(i jednocześnie większe od 1) p i k, takie że x = kp
28 lis 20:12
ma: dlaczego dwie liczby są od niej mniejsze ? jak liczbą pierwszą jest np.7 to liczb mniejszych od
tej liczby jest więcej.
28 lis 20:48
PW: Ale pytałaś o liczby, które nie są pierwsze, czyli o liczby złożone. Liczba złożona to
taka liczba naturalna, która da się przedstawić jako iloczyn dwóch od niej mniejszych liczb
naturalnych.
Przyklady:
16 = 2·8
121 = 11·11
57354 = 363·158
28 lis 21:32