s
ma: Przyjmując, że punkty na płaszczyźnie są uporządkowanymi parami (a,b) liczb rzeczywistych,
znaleźć iloczyny kartezjańskie A x B dla zbiorów: A = {a ∊ R | 0 < a ≤ 1}, B = {b ∊ N | |b| ≤
2}. Wyznacz zbiór potęgowy zbioru B.
Założenie: 0 ∊ N
A x B = (1,0)(1,1)(1,2)
B = {0,1,2}
P({B}) = {{0,1,2},{0,1},{0,2},{2,1},{0},{1},{2},∅}
Zbiór potęgowy chyba dobrze prawda ? Natomiast chyba coś jest nie tak z iloczynem kartezjańskim
?
28 lis 19:26
ma: ?
28 lis 20:47
PW: Dlaczego widzisz pojedyncze punkty? Przecież A jest odcinkiem (bez jednego końca) i B jest
zbiorem złożonych z trzech liczb naturalnych. Iloczyn kartezjański takich zbiorów musi być
tworem o nieskończenie wielu punktach, który da się narysować jako "trzy punkty nad każdym
iksem ze zbioru A" − trzy odcinki bez lewych końców, zdefiniowane równaniami:
y = 0 dla x∊A, y = 1 dla x∊A, y = 2 dla x∊A,
28 lis 21:04
ma: mógłbyś trochę jaśniej wytłumaczyć ?
28 lis 23:00
ma: B to są y ?
28 lis 23:08
ma: ?
28 lis 23:24
PW: Nie wiem jak jaśniej. Zawsze, gdy nie krzyczy się głośno, że jest inaczej, jako iksy bierzemy
elementy pierwszego ze zbiorów w iloczynie A×B, a jako igreki − elementy drugiego z tych
zbiorów. W tym zadaniu jest nieskończenie wiele iksów, a tylko 3 igreki. Jako A×B uzyskamy
więc nie prostokąt, ale tylko trzy kreski poziome
− jedna kreska to zbiór (a,b), dla których a∊A i b=0 (odcinek bez lewego końca leżący na osi
OX),
− druga kreska to zbiór (a, b), dla których a∊A i b=1 (odcinek bez lewego końca leżący do
poprzedniego równolegle o 1 wyżej)
− trzecia kreska to zbiór (a, b), dla których a∊A i b=2 (odcinek bez lewego końca leżący do
poprzedniego równolegle o 1 wyżej).
To jest to samo co wczoraj o 21:04, tylko wczoraj pisałem równania tych odcinków jako "kawałki
równań prostych" y = 0, y=1 i y=2. Gdyby nie było ograniczę dla x, to mielibyśmy całe proste:
y = 0, y = 1 i y = 2;
ograniczenia dla x podane po przecinkach spowodowały, że otrzymaliśmy równania odcinków (bez
lewego końca każdy). Myślałem, że to rozumiesz.
29 lis 13:12
PW: "ograniczę" to oczywiście "ograniczeń" (nie mam kłopotów z ortografią, ale z koordynacją
"mózg−palce−wzrok"
29 lis 13:18