Oblicz równanie macierzowe
hajto:
Po pomnożeniu prawej strony wyszło mi:
Wiem że przy x jest transportowanie ale nie wiem czy mogę to równanie przemnożyć przez T.
Czy ktoś mógłby sprawdzić moje obliczenia i poradzić co dalej?
28 lis 19:17
Krzysiek: AXT−3I=B
AXT=B+3I
XT=A−1(B+3I)
X=(A−1(B+3I))T
28 lis 19:32
hajto: Czyli będzie tak
Co dalej?
28 lis 19:44
Krzysiek: wiesz jak się mnoży przez liczbę macierz? i co to jest " I " ?
bo teraz to zostały Ci już tylko zwykłe operacje na liczbach dodawanie mnożenie.
28 lis 19:51
hajto: Aha teraz już wszystko rozumiem dzięki.
28 lis 19:54