granica
lucas: korzystając z reguły de l'Hospitala, oblicz granice
| | 1 | | 1 | |
lim x→0 (cos2x) |
| |
| to jest potęga nawiasu (cos2x) |
| | x2 | | x2 | |
28 lis 19:08
Mila:
f(x)=[cos(2x)]
1/x2 mozemy zapisac tak :
=e
1/x2ln(cos(2x)=e
ln(cos(2x))x2
| | ln(cos(2x) | |
Liczymy granicę g(x)= |
| |
| | x2 | |
| | ln(cos(2x) | | | |
limx→0 |
| =H |
| =−2 |
| | x2 | | 2x | |
28 lis 19:26
Krzysiek: =e
(ln(cos(2x)))/x2
| | ln(cos(2x)) | |
i policz granicę: |
| |
| | x2 | |
korzystając z tej reguły albo tak:
| ln(cos(2x)) | | ln(1+(cos(2x)−1)) | | cos(2x)−1 | |
| = |
| * |
| = |
| x2 | | cos(2x)−1 | | x2 | |
| | ln(1+(cos(2x)−1)) | | −2sin2x | |
= |
| * |
| →1*(−2)=−2 |
| | cos(2x)−1 | | x2 | |
28 lis 19:29
lucas: mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wychodzi −2 bo mi cały czas wychodzi 0
4 gru 16:38