Oblicz
Jan: sin2 75 − cos 75.
Pomoże ktoś?
Podane w stopniach oczywiście.
28 lis 18:58
Jan:
28 lis 19:10
razor: a może sin275o − cos275o?
28 lis 19:11
Jan: nooo nie wiedziałem jak zrobić znak stopni
28 lis 19:12
Jan: aaa no i tak, cos2
28 lis 19:12
razor: sin275o − cos275o = −(cos275o−sin275o) = −cos150o = −cos(180−30)o = cos30o = ...
28 lis 19:16
Jan: Dzięki. Ogarnąłem już. A pomógłbyś jeszcze z tym
tg 15◯
28 lis 19:20
Eta:
| | sin30o | |
tg15o= |
| =........ |
| | 1+cos30o | |
28 lis 19:37
BumBum:
ho ho
| | tgα − tgβ | |
tg(α − β) = |
| |
| | 1 + tgα tgβ | |
tg15
o = tg(45
o − 30
o)
28 lis 20:16
PW: No to podam jezcze gorsze rozwiazanie:
| | sin2α | | 2sinαcosα | | 2tgα | |
tg2α = |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α − sin2α | | 1 − tg2α | |
(to wyprowadzenie wzoru).
Mamy więc
| | 2tg15° | |
tg30° = |
| |
| | 1 − tg215° | |
− i rozwiązujemy równanie kwadratowe.
28 lis 22:08