równanie z wartością bezwzględną
cezik:
a)
|x+1|=|2x|
b)
|x+4|=x
c)
|x+1|=|1−x2|
28 lis 18:36
PW: a) Liczba x = 0 nie jet rozwiązaniem, co sprawdzamy podstawiając. Wobec tego ograniczamy
poszukiwania rozwiązań do zbioru R\{0}. Dla liczb różnych od zera można wykonać dzielenie
uzyskując równanie równoważne:
i dalej na podstawie własności wartości bezwzględnej
| | x+1 | | x+1 | |
|
| = −1 lub |
| = 1, x∊R\{0} |
| | 2x | | 2x | |
− dalej już łatwo.
28 lis 18:55
cezik: stokrotne dzięki

chyba bym na to nie wpadł
28 lis 19:05
PW: Ale można "po chamsku" podnieść obie strony do kwadratu − obie strony są nieujemne, a funkcja
kwadratowa jest różnowartościowa dla nieujemnych argumentów − też dostaniesz równanie
równoważne.
Najgorszym sposobem byłoby "rozważanie na przedziałach" − chociaż też skutecznym.
28 lis 19:12
pigor: ... , np. tak :
a)
|x+1|=|2x| ⇔ x+1=−2x v x+1=2x ⇔ 3x=−1 v x=1 ⇔
x∊{−13,1} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
|x+4|=x ⇔ x∊∅ − równanie nie ma rozwiązań, co odczytuję sobie
z wykresów L−ewej i P−rawej strony równania;
albo |x+4|=x ⇔ (x+4=x v x+4=−x) i x≥0 ⇔ 0=4 v (2x=−4 i x≥0) ⇔
⇔ x∊∅ v (x= −2 i x≥0) ⇔
x∊∅ ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
x+1|= |1−x2| ⇔ |x+1}=|x
2−1| ⇔ |x+1|− |x−1||x+1|= 0 ⇔
⇔ |x+1| (1−|x−1|)=0 ⇔ x+1=0 v 1−|x−1|=0 ⇔
x=−1 v |x+1|=1 ⇒
⇒ x+1= −1 v x+1=1 ⇔
x= −2 v x=0 , więc
x∊{−2,−1,0} . ...
28 lis 19:13
cezik: czyli rozwiązaniem b) jest wyłącznie liczba −2?
28 lis 19:22
pigor: ...

to podstaw sobie to −2 do równania i co widzisz
28 lis 19:30
cezik: Racja, my bad. Ostatnie pytanie (odnośnie ostatniego przykładu). W jaki sposób uzyskałeś z
wyrażenia x+1|− |x−1||x+1|= 0 postać |x+1| (1−|x−1|)=0 ?
28 lis 19:39
pigor: ..., wyłączyłem |x+1| przed nawias .
28 lis 19:42