Matematyka dyskretna - relacje
waluś : Czy ktoś podpowiedziałby mi jak zrobić to zadanie kroczek po kroczku. Posiadam wyniki tylko nie
wiem skąd one się wzieły
Niech R(A) oznacza liczbę relacji symetrycznych w zbiorze
1.R({1, 2}) =
2.R({1, 2, 3, 4}) =
3.R({1, 2, 3}) =
4.R({1, 2, 3, 4, 5}) =
28 lis 18:07
PW: Relacja to podzbiór iloczynu kartezjańskiego A×A, spróbuj więc najpierw (w układzie
współrzędnych) pokazać A×A. Potem pokaż wszystkie pary punktów, które są symetryczne względem
prostej y=x, czyli pary
(1) (a, b) i (b,a)
albo
(2) (a, a).
Zbiór wszystkich par postaci (1) razem ze zbiorem wszystkich punktów postaci (2) to relacja
symetryczna S, pary te spełniają warunek
(x, y) ∊ S ⇒ (y, x)∊ S.
Dowcip polega na tym, że opisana relacja jest − mówiąc niepoprawnie − "największa", każdy jej
niepusty podzbiór zawierający pary punktów typu (1) lub punkty typu (2) też jest relacją
symetryczną.
Ustalanie R(A) zacznij od wypisywania wprost wszystkich możliwych relacji symetrycznych, czyli
od liczenia "na palcach".
1. Dla zbioru A = {1,2} iloczyn kartezjański A×A to zbiór B = {(1,1), (1,2), (2,1), (2, 2)}.
Zaczynamy liczyć na palcach:
1. cały zbiór B jest relacją symetryczną
2. zbiór {(1,1)} też jest relacją symetryczną S (można o niej opowiedzieć tak: relację S
spełnia tylko liczba 1 sama ze sobą)
3. zbiór {(2, 2)} − jak wyżej
4. zbiór {(1, 1), (2, 2)} też jest relacją symetryczną
5. ....
i tak dalej wypisz wwszystkie i udziel odpowiedzi: R(A) =
28 lis 18:46
waluś : Dzięki wielkie pomogłeś mi bardzo
28 lis 19:32