matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
lucas:
wykaż że funkcja u=u(x) spełnia równanie różniczkowe
1
u(x)=ln
; xu'+1=e
u
1+x
28 lis 17:39
pigor:
..., np. tak : u(x)= −ln(1+x) i x>−1 ⇒ u'(x)= −
1
1+x
, oraz e
u
=
1
1+x
, zatem
L=
x*(−
1
1+x
)+1= 1−
x
1+x
=
1+x−x
1+x
=
1
1+x
= e
u
=
P
c.n.w.
28 lis 17:49