Układ równań.
trq: Suma nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 8. Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
| | 512 | |
sześcianów wyrazów danego ciągu jest równa |
| . Wyznacz a1 i q. |
| | 7 | |
Zapisuję układ równań.
podstawiam za a1:
7(8−8q)
3=512(1−q
3)
7(1024q
2−1024q+512)=512−512q
3
q
3+14q
2−14q+6=0
Dochodzę do takiego momentu w rozwiązaniu tego równania. Znając życie robię coś źle dlatego
proszę o pomoc was.
28 lis 17:15
BumBum:
Chyba jednak nie znasz życia
28 lis 17:29
Bogdan:
|q| <1
Pierwsze równanie: a1 = 8(1 − q) ⇒ a13 = 512(1 − q)3
Drugie równanie: 7a13 = 512(1 − q3) ⇒ 7*512(1 − q)3 = 512(1 − q3)
Po uproszczeniu przez 512(1 − q) otrzymujemy: 7(1 − q)2 = 1 + q + q2 itd
28 lis 17:40
Mila:
a
1,a
2,a
3,...... wyrazy c. g. o ilorazie q, |q|<1
| | 512 | |
a13,a23, a33,.... wyrazy sumy o wartości |
| |
| | 7 | |
wyrazy sumy szescianów są wyrazami c.g. o ilorazie q
3
| 512 | | 83*(1−q)3 | |
| = |
| /:512 |
| 7 | | 1−q3 | |
| 1 | | (1−q)3 | |
| = |
| ⇔ |
| 7 | | (1−q)*(1+q+q2) | |
7*(1−2q+q
2)=1+q+q
2⇔
a
1=4
spr.
a
13=64
=================
odp.
a
1=4
28 lis 17:51
trq : Dziękuję bardzo
28 lis 18:07
Mila:
28 lis 19:27
qwerty: Dlaczego poprawne rozwiązanie nie wychodzi przy takich obliczeniach jak u "trq"?
Przecież tam nie ma błędu... zastanawiam się bo zrobiłem dokładnie tak samo, może jest trochę
dłuższe ale przecież powinno wyjść to samo?
11 gru 18:33
Mila:
Jest błąd w rachunkach 17:15. Bogdan poprawił.
11 gru 22:13