Całki oznaczone
eska:
∫1−1 (2x+1)3 = ...
Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia, podstawieniu i wyliczeniu wychodzi mi 10, w
odpowiedziach jednak mam wynik 0.
Mógłby ktoś sprawdzić co powinno być? jest możliwość błędu w odpowiedziach bo już sie kilka
znalazło...
28 lis 17:02
Ditka:
mnie też wychodzi 10
28 lis 17:36
Bogdan:
| | 1 | |
Podstawienie: 2x + 1 = t, 2dx = dt ⇒ dx = |
| dt, t1=2*(−1)+1=−1, t2=2*1+1=3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−11∫ (2x + 1)3 = −13∫ |
| t3dt = [ |
| * |
| t4 ]−13 = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
28 lis 17:56
eska: Dziękuję bardzo, czyli błąd w odpowiedziach
28 lis 17:58
pigor: ..., hmm

, a mnie wychodzi

∫
1−1 (2x+1)
3dx=
14(2x+1)
4*2 ]
1−1=
=
12 [(2+1)
4−(−2+1)
4)]=
12(3
4−1)=
40 , a więc co jest ...

może ktoś jeszcze ją policzy, albo czy na pewno
dobrze przepisała(e)ś tę całkę ,
28 lis 18:11
pigor: ... no tak, to chyba ja mam błąd; przepraszam
28 lis 18:14