kombinatoryka
Olgaaa: Ile jest różnych liczb dwucyfrowych większych od 40 lub podzielnych przez 8?
Mógłby ktoś wyjaśnić ładnie jak to się robi?

Ja zrobiłam tak, że:
liczb większych od 40 jest 59
liczb podzielnych przez 8 jest 11
i teraz nie wiem jak dalej liczyć
28 lis 16:59
PW: To jest suma dwóch zbiorów, byłoby 59+11, gdyby nie to, że niektóre liczby należą do obu.
|A∪B| = |A| + |B − |A∩B||
28 lis 17:12
PW: Zżarło jedną kreseczkę (a właściwie przewędrowała na koniec), powinno być
|A∪B| = |A| + |B| − |A∩B|.
28 lis 17:15
Olgaaa: wiem to, ale chodzi mi o to, jak policzyć to
28 lis 17:26
pigor: ...,
liczb dwucyfrowych > 40 jest 99−40= 59, czyli zbiór liczb
A= {40,41,..., 98,99} i
n(A)=59, a
liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8 jest 4+7=11, czyli zbiór
B= {16, 24,32,40, ..., 88,96}, czyli
n(B)=11 i
n(A∩B)= (7 liczb w A i B),
zatem
n(AUB) = n(A)+n(B) − n(A∩B) = 59+11−7= 70−7=
63 ...
28 lis 17:28
PW: Właściwa odpowiedź brzmi więc: na palcach? bardzo dobra metoda, nie tracimy czasu na wymyślanie
teorii, jest ich niewiele, więc w krótkim czasie policzymy.
Albo
16 + p·8 ≤ 99, p∊N
8p ≤ 83
p ≤ 10,
a więc oprócz początkowej 16 jest jeszcze 10 innych liczb podzielnych przez 8 i większych od
16, razem podzielnych przez 8 jest 11 liczb dwucyfrowych.
Mam nadzieję, że jakoś tak liczyłaś, bo podałaś wynik 11.
Dwucyfrowe większe od 40 i podzielne przez 8 spełniają nierówność
40 + q·8 ≤ 99, q∊N
8q ≤ 59
q ≤ 7,
dlatego pigor napisał 7
28 lis 17:45
Olgaaa: ok, już rozumiem

tak, liczyłam
28 lis 21:32