Funkcje
K.: Przeprowadź dyskusję liczy rozwiązań równania |x2−4|=m+1 w zależności od wartości parametru m.
Wykres |x2−4| mam,
jeżeli m<−1 to brak rozwiązań, ale co dalej?
Prosiłabym o wytłumaczenie.
28 lis 16:24
razor:

dla m+1 = 0 − 2 rozwiązania
dla 0 < m+1 < 4 − 4 rozwiązania
dla m+1 = 4 − 3 rozwiązania
dla m+1 > 4 − 2 rozwiązania
dalej ty
28 lis 16:28
Mila:

f(x)=|x
2−4|
1)m+1<0⇔m<−1 brak rozwiazń
2)
m+1=0⇔m=−1 dwa rozwiazania
3)
0<m+1<4 ⇔−1<m<3 cztery rozwiązania
4)
m+1=4⇔m=3 trzy rozwiązania
5) m+1>4⇔m>3 dwa rozwiazania
28 lis 16:31
pigor: .. to z wykresu dalej ...

czytaj , że :
m= −1 to 2 rozwiązania ;
−1< m< 3 to 4 − " −
m= 3 to 3 − " −
2 < m to 2 rozwiązania it o wszystko . ...
28 lis 16:32