Ciągi
Maturalna96': Suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża się wzorem Sn = −n2 − 32n
Naszkicuj wykres ciągu (an)
28 lis 15:46
J:
| | 3 | |
..punkty paraboli : y = −x2 − |
| x .. dl x = 1 , x = 2 , x = 3, ..... |
| | 2 | |
28 lis 15:48
J:
..... nie...,żle przeczytałem treść zadania ..
28 lis 15:50
razor: a
n = s
n+1 − s
n
| | 3 | | 3 | |
an = −(n+1)2 − |
| (n+1) +n2+ |
| n |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 5 | |
an = −n2−2n−1− |
| n− |
| +n2+ |
| n = − |
| n− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 lis 15:50
razor: błąd

powinno być s
n−s
n−1, ale to już sama analogicznie policzysz
28 lis 15:51
Maturalna96': Czyli wystarczy tylko wyliczyć a
n i na jego podstawie naszkicować wykres?

Ps. Dziękuję! =>
28 lis 15:55
razor: tak
28 lis 15:57