4 pierwiastki z 2 do potęgi 3
zielony : Heja
Pomoże ktoś z tym?
(4√2)3
Wiem, że jest to łatwe ale dawno już nie robiłem nic do potęgi 3 i...po prostu
nie wiem jak to ugryźć.
28 lis 15:36
razor: =43*(√2)3 = 64*2√2 = 128√2
28 lis 15:37
J:
= 43*(√2)3 = 64*2√2 = 128√2
28 lis 15:40
zielony : Pięknie Ci dziękuje

Nawet nie wiesz jak mi to wszystko rozjaśniło.
Bo jak jest do kwadratu to pierwiastek się skraca,racja?
28 lis 15:41
razor: zależy jaki pierwiastek
28 lis 15:42
J:
... nic się nie skraca ...(√2)3 = (√2)2*√2 = 2√2 ..
28 lis 15:42
zielony : Chodzi mi o taki przykład:
(8√2)2
28 lis 15:43
J:
= 82*(√2)2 = 64*2 = 128
28 lis 15:44
razor: trzeba się nauczyć działań na potęgach
(√2)2 = (21/2)2 = 22*1/2 = 21 = 2
(√2)3 = 23*1/2 = 23/2 = 21*21/2 = 2√2
28 lis 15:45
zielony : Dziękuje raz jeszcze
28 lis 15:47