umie ktos?
Kuba: Oblicz nie korzystajac z reguły l hospitala
a)lim(x→∞)=(1+x)5−(1+5x)/x2+x5
b)lim(x→∞)=√1+x+2/√1+x2
28 lis 15:19
28 lis 15:31
razor: popraw zapis
28 lis 15:38
Kuba: nie rozumiesz zapisu?
28 lis 15:48
razor: rozumiem, ale chyba nie o taki zapis ci chodziło? w obu przypadkach granica jest elementarna i
wynosi
∞
28 lis 15:53
Kuba: | | (1+x)5−(1+5x) | |
lim(x→∞)= |
| |
| | x2+x5 | |
28 lis 16:07
pigor: ... nie jest jednoznaczny przy tej kresce /
| | (√1+x+2)(√1+x−2) | |
= limx→∞ |
| = |
| | √1+x2 | |
| | 1+x−4 | |
= limx→∞ |
| = |
| | √x2(1x2+1) | |
| | x−3 | | x−3 | | 1 | |
= limx→∞ |
| = limx→∞ |
| * |
| = |
| | |x|√1x2+1 | | |x| | | √1x2+1 | |
| | x−3 | | 1 | |
= limx→∞± |
| * |
| = ±1 odpowiednio .  |
| | x | | √1x2+1 | |
28 lis 16:14
pigor: ..., zaś
| | (1+x)5)−(1+5x) | |
a) limx→∞ |
| = |
| | x2+x5 | |
| | (1+x)5 | | 1+5x | |
= limx→∞ |
| − limx→∞ |
| = 1− 0 = 1 .  |
| | x5+x2 | | x2+x5 | |
28 lis 16:22
Kuba: myslalem ze kazdy sie domysli o co chodzi .......
wielkie dzieki
28 lis 16:22