elementy statystyki opisowej
adrian: W badaniu statystycznym uzyskano n wynikow : x1,x2....xn. Jesli kazdy wynik powiekszymy o te
sama liczbe r>0 to co sie stanie z sfednia arytmetyczna ? Jak to zobrazowac sobie najlepiej ?
28 lis 15:00
razor: zwiększy się o r
28 lis 15:39
Ditka:
| | x1+r +x2+r+...+xn+r | |
nowa średnia= |
| = |
| | n | |
| n*r+x1+x2+...+xn | | n*r | | x1+x2+...+xn | |
| = |
| + |
| = r+ stara średnia |
| n | | n | | n | |
28 lis 16:02
karol: dlamnie to jest glupie
28 lis 16:22
PW: Zobrazować sobie łatwo. Jeżeli mamy odcinek na osi , to średnia arytmetyczna jego końców leży
pośrodku. Jeżeli odcinek przesuniemy w prawo o r (czyli oba jego końce powiększymy o r), to i
środek przesunie się o r.
To samo dla trzech punktów na osi. Średnia arytmetyczna tych trzech liczb to pewna liczba
(pewien punkt na osi). Jeżeli wszystkie trzy punkty przesuniemy w prawo o r, to i ten punkt −
ich średnia − też przesunie się o r.
28 lis 17:32
adrian: A odpowiedz to ze sie nie zmieni
29 lis 00:34
PW: Trzy osoby tłumaczą, na różne sposoby, że się zmieni. A odpowiedź to że się nie zmieni?
29 lis 12:17