statystyka
maturzysta: Firma ogrodnicza ma dwa oddziały A I B. Oddział A zatrudnia 100 osób, a oddział B 40 osób.
Średnie wynagrodzenie w A wynosi 3400 − B 4800. Oblicz średnie wynagrodzenie w tej firmie.
28 lis 14:22
Tadeusz:
... to już jesz szczyt −
28 lis 14:25
pigor: ... , a więc patrz ... i chyba trochę wstyd, co

,
a więc liczymy :
| | 100*3400+40*4800 | | 100*3400+40*4800 | |
śr.w = |
| = |
| = |
| | 100+40 | | 140 | |
| | 10*3400+4*4800 | | 34000+18800 | | 52800 | |
= |
| = |
| = |
| =3771,43 zł . |
| | 14 | | 14 | | 14 | |
28 lis 14:59
Tadeusz:
... sprawdź to jeszcze raz−
28 lis 15:01
pigor: ..., no właśnie ; wiedziałem, że może być coś nie tak i jest :
przepraszam i poprawiam w ostatniej linijce ...=
| | 34000+19200 | | 53200 | |
od miejsca ...= |
| = |
| = 3800 zł ..  |
| | 14 | | 14 | |
28 lis 15:46