Fizyka
B: w zbiorniku A o objetości Va=10m3 znajduje sią gaz o składzie za1,co2=0,2, za1,o2=0,05, reszta
azot. Temperatura gazu wynosi Ta1=400K, a ciśnienie pa1=0,2 MPa. W zbiorniku B znajduje sie
gaz o składzie zb1,o2=0,5 reszta azot, o temperaturze Tb1=320K i ciśnieniu pb1=1,1 bar.
Zbiornik połączono przewodem o pomijalnie małej objętości po czym nastąpiło wymieszanie gazów.
Po zmieszaniu gazów udział o2 w obu zbiornikach wynosi z2,o2=0,2, a temperatura T2=400K.
Oblicz końcowe ciśnienie gazu i jego skład oraz ilość netto ciepła wymienioną z otoczeniem
przez oba zbiorniki (cały układ) przy założeniu , że gaz jest doskonlae zmieszany na koniec
procesu
28 lis 14:05
daras: fizyka.pisz.pl
28 lis 14:09