Funkcje odwrotne
Klaudia: Pokaż czy funkcja f jest surjekcją i injekcją ? f(x)=|x2−2x−12|
28 lis 12:52
J:
funkcja nie jest na pewno injekcją, bo łatwo pokazć,że można znaleźć dwa różne argumanty,
dla których funkcja przyjmuje tą samą warość..
aby określić czy jest suriekcją,trzeba mieć informację, co przyjęto za przeciwdzienę,
jeśli R , to nie jest .. jeśli [0,+∞) , to jest ...
28 lis 14:10
Klaudia: No właśnie w treści zadania nie była podana przeciwdziedzina

. A da się wyznaczyć surjekcję
za pomocą warunku f(x)=y.?
28 lis 14:28
J:
jeżeli napiszesz:
D = R
Zw (przeciwdziedzina) = [0,+∞) .. to wtedy f(x) jest surjekcją ..
28 lis 14:34
Klaudia: ale chodzi mi za pomocą warunku f(x)=y
28 lis 15:02
J:
y = f(x) = I .........I ≥ 0 ( z definicji ) ,
czyli y przyjmuje tylko wartości nieujemne .. y ∊ [0,+∞)
28 lis 15:08
PW: Klaudio, jeżeli w zadaniu nie podali "na co" ma być to przekształcenie, to pytanie jest
źle postawione (nie można na nie odpowiedzieć). A jeżeli sami sobie ustalimy na podstawie
wzoru (czyli weźmiemy zbiór wartości), to nie ma sensu pytać − właśnie to ustaliliśmy. Być
może pod nadętym określeniem "pokaż czy jest to surjekcja" − źle sformułowanym − ukryto
polecenie "wyznacz zbiór wartości funkcji".
Współczuję.
28 lis 18:12