matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Pati:
Ile wynosi wartość wyrażenia log
x
0,125 = −2
28 lis 12:48
J:
1
⇔ x
−2
=
⇔ x
−2
= 2
−3
⇔ x
−2
= (2
3/2
)
−2
⇔ x = 2
3/2
⇔ x =
√
8
8
28 lis 13:03