Dwa zadania z matury rozszerzonej.
trq: Dwa zadania z matury rozszerzonej, które nie wiem jak tknąć:
| | |CE| | |
1. W trójkącie ABC poprowadzono środkową CD i wyznaczono na niej taki punkt E, że |
| |
| | |ED| | |
| | 1 | |
= |
| . Prosta przechodząca przez punkty AE przecina bok BC w punkcie P. Wykaż, że |
| | 3 | |
2. Oblicz ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie
dwie dwójki i jedna jedynka.
28 lis 12:44
Tadeusz:

... i wszystko jasne
28 lis 13:55
Tadeusz:
... "kuma" żabka ? −
28 lis 14:16
trq: Szczerze to średnio. Miało być coś w stronę twierdzenia Talesa?
28 lis 17:03
Mila:
2)
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} zbiór cyfr
1)
2|21XXX dwójka na pierwszej pozycji
| | | |
* | *83 −wybór miejsca dla dwójki, wybór miejsca dla jedynki, na pozostałe 3 |
| | |
miejsca ciągi 3 wyrazowe z elementów {0,3,4,5,6,7,8,9}
2)
1|22XXX jedynka na pierwszej pozycji
| |
*83 wybór dwóch miejsc dla dwóch dwójek, na pozostałe 3 miejsca ciągi 3 wyrazowe z |
| |
elementów {0,3,4,5,6,7,8,9}
3)
X221XX na pierwszej pozycji jedna z liczb {3,4,5,6,7,8,9}
Razem:
5*4*8
3+10*8
3+7*10*3*8
2=28 800
sprawdź rachunki
28 lis 17:30
Tadeusz:
a skoro tak to
28 lis 17:47
trq : Okej, drugie zadanie załapałem. Gorzej z tym pierwszym z którego mało co rozumiem :f
28 lis 19:01
Tadeusz:
... to pierwsze jest banalne ...
Trójkąty ADE i CEN są podobne. Znasz też ich skalę podobieństwa.
| | |CE| | | 1 | | |CN| | | 1 | |
Skoro |
| = |
| to i |
| = |
| |
| | |ED| | | 3 | | |AD| | | 3 | |
|AB|=2*|AD|
zatem:
Trójkąty PCN i ABP są podobne ich skala podobieństwa to 1/6
28 lis 19:24
undefined: wszystko jest banalne tylko jak można pamiętać o rzeczach które były 2 lata temu :C Biorę się
za powtórkę.
28 lis 19:30
Tadeusz:
... a ja je miałem 45 lat temu ...
28 lis 19:33
undefined: W takim przypadku musisz być profesorem
28 lis 19:36
trq: Okej, dziękuję @Tadeusz. Rozumiem wszystko tylko nie rozumiem jak na to wpaść samemu

.
Co do tego zadania drugiego mam jeszcze takie czysto techniczne pytanie, właściwie elementarne.
Dlaczego przy wyborze miejsca dla dwójki lub jedynki szukamy go kombinacjami, a resztę liczymy
wariacjami?
28 lis 20:00
Mila:
Na pozostałych miejscach mogą być ciągi z powtórzeniami.
28 lis 20:05
trq: Okej, to mniej więcej łapię. Po prostu nie zawsze widzę tą różnicę pomiędzy ciągiem a
kombinacją, stąd to pytanie. Dziękuję ślicznie
28 lis 20:06
Tadeusz:
undefined ...rozczaruję Cię ... jestem meblarzem −
28 lis 20:12
Metis: Marnujesz się
28 lis 21:05
Tadeusz:
... niby dlaczego?
28 lis 21:13
Metis: Miałem na myśli fakt, że dobrze rozumiesz matematykę
28 lis 21:15
Tadeusz:
... dobra jest na powstrzymanie sklerozy i stetryczenie −
28 lis 21:22
Metis:
28 lis 21:29
trq: Kurde no nie rozumiem tego drugiego zadania :<. To znaczy wiem co z czego się wzięło w tym
roziwązaniu, ale czemu tak a nie inaczej?
28 lis 22:30
Mila:
Miałeś już rachunek prawdopodobieństwa?
28 lis 22:37
Lukas:
A ja tylko jednego zadania nie zrobiłem z R
28 lis 22:38
Mila:
Chodzi Ci o "pozostałe 3 miejsca"?
28 lis 22:43
Lukas:
Mila masz jakieś zadania żeby dobrze opanować f.kwadratową ? myślisz, że to co jest na zadania
info wystarczy jak wszsytko przerobię ?
28 lis 23:09
Mila:
Wystarczy, tam są zadania dość trudne. Przeglądaj stare maturki pod tym kątem.
29 lis 00:05
razor: pazdro + kiełbasa + zadania.info i dobrze opanujesz każdy dział (ew. wybierz tylko 2 zbiory
jeśli nie masz tyle czasu)
29 lis 00:07
Lukas:
razor a samo zadania.info nie wystarczy ?
29 lis 00:55
trq: Właśnie teraz się męczę z prawdopodobieństwem. Niby jak czytam Twoje rozwiązanie to rozumiem co
i jak, ale sam bym po prostu chyba na to nie wpadł. Nie do końca czuję kiedy użyć wariacji, a
kiedy kombinacji.
29 lis 07:53
daras: spróbujcie zadań z Gdowskiego i śp. Plucińskiego
29 lis 09:04
Mila:
Musisz poczytać dokładnie teorię i przykłady w podręczniku.
29 lis 15:24
undefined: @trg jeżeli np. idziesz pograć na orlika z kolegami jest was 10, a jedną drużynę tworzy 5. Ile
| | | |
można wybrać różnych drużyn? | |
| | |
Na ile sposobów możecie się ustawić na boisku. (bramkarz, dwóch obrońców i dwóch napastników)
5!
Jeżeli mamy kolegę, który stoi tylko na bramce to możemy się ustawić na 4! sposobów.
Myślę, że to trochę rozjaśni
29 lis 19:58
undefined: Ilość wszystkich możliwych ustawień na boisku (10 zawodników i pięć pozycji{1,2,3,4,5})
29 lis 20:08