odwrotność tej liczby :) miałem na spr i nie jestem pewien :D
Jakub: 3−2√2
zaznaczyłem odpowiedź że 3−2√2 czy dobrze?
28 lis 10:43
Tadeusz:
nie
28 lis 10:46
Jakub: a jak powinno być?
28 lis 10:51
J:
| | 1 | |
odwrotnością liczby a , jest |
| .. |
| | a | |
28 lis 10:54
Tadeusz:
... a potem usuń niewymierność z mianownika−
28 lis 10:56
J:
..swoją drogą ... jak można nie zauważyć ,że odpowiedź jaką dałeś , to: a = a ...
28 lis 10:58
Jakub: no właśnie, a=a wiec rownanie zostalo spelnione, dokladnie w ten sposob zrobilem
28 lis 11:01
J:
..przecież z treści zadania wynika,że masz wskazać liczbę odwrotną do a = 3 −2
√2 ..
| | 1 | |
czyli znaleźć liczbę: |
| |
| | a | |
28 lis 11:19
Tadeusz:
... test na milicjanta zdany −
28 lis 11:19
Mateusz: Niestety jak widać rozróżnienie pojęć odwrotna a przeciwna jest dla niektorych problemem z
tego wynika ze Jakub zaznaczając 3−
√2 i pisząc coś o rownaniu a=a myslal o liczbie
przeciwnej ale dał sie nabrać na klasyczną podpuche i do tego doszło pomieszanie pojęć i efekt
jest jaki jest)
@Jakub zapamiętaj
| | 1 | |
liczba odwrotna do a to |
| jak napisał J liczba odwrotna spełnia takie rownanie: |
| | a | |
liczba przeciwna do a to −a i ona spelnia takie rownanie: a+(−a)=0
28 lis 12:08
Tadeusz:
... jeśli to jest podpuchą ... to już nie wiem co nią nie jest
TO POJĘCIE ELEMENTARNE

! ...A TAKIE TRZEBA ZNAĆ

!
28 lis 12:20
BumBum:
A gdzie tu jest równanie?
28 lis 12:39