Znaleźć taką liczbę naturalną n...
Kamil: Proszę o pomoc w poniższym zadaniu:
Znaleźć taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale [n;n+1),
jeśli:
a) f(x)=2
x+x
5−273000
b) f(x)=252lnx+7x−33400
Wydaję mi się, że muszę obliczyć f(x)=0 dla pierwszej funkcji. Więc
f(0)=2
0+0
5−273000=1+0−27300=−272999.
Więc n≤−272999<n+1. I tu moje umiejętności się kończą

pkt
b)
Znów f(x)=0. f(0)=252ln+7*0−33400. Teraz to już całkiem nie mam pojęcia...
28 lis 09:42
Tadeusz:
... przeczytaj raz jeszcze to zadanie. Po co Ci to f(0) ... masz poszukać f(x)=0
28 lis 10:05
Kamil: OK.
w takim razie 2
x+x
5−273000=0
2
x+x
5=27300
Co niestety w dalszym ciagu przerasta moje możliwosci.
28 lis 10:12
Tadeusz:
2x=273000−x5
28 lis 10:23
Kamil : W dalszym ciągu ciemność przed oczami...
28 lis 10:58
Tadeusz:
... to może włącz myślenie
Szukasz liczby naturalnej należącej do określonego przedziału a nie "dokładnego"
pierwiastka
28 lis 11:12