wartosci
techno : Jeśli mamy
Ap = 2 i Ak = 6 to można powiedzieć, ze A wzrosło 3 razy albo zmalało 1/3 raza.
bo 6 / 2 = 3
Podobnie
Ap = 1/2 I Ak = 1/6 => A wzrosło 1/3 raza albo A zmalało 3 razy
bo 1/6 / 1/2 = 1/3
A jeśli mamy
(1) Ap = −1/2 i Ak = −1/6 to co sie stało z A?
(2) Ap = −2 i Ak = −6 to co sie stało z A?
28 lis 01:45
techno : Ktokolwiek?
28 lis 07:25
techno : To jak?
28 lis 14:37
J:
| | 1 | | 1 | | Ap | |
Ap = − |
| i Ak = − |
| , to: |
| = 3 ⇔ Ap = 3*Ak
|
| | 2 | | 6 | | Ak | |
..czyli A wzrosło 3 razy
28 lis 14:43
techno : Czemu Ap przez Ak a nie na odwrót...?
28 lis 16:19
pigor: ...,
(1) A
p=2 i A
k=6 ⇒ A
p= 2=
13*6=
13A
k − zmalało 3 razy
zaś A
k= 6= 3*2= 3*A
p − wzrosło 3 razy ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie lub inaczej :
| | Ap | |
(2) Ap=12 i Ak=16 ⇒ |
| =12 : 16= 3 ⇒ |
| | Ak | |
⇒ A
p=3A
k i A
k=
12A
p ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
możesz brać stosunek odwrotny ; musi wyjść ci to samo . ...
28 lis 16:47
pigor: ... w ostatniej linijce − oczywiście − miało być ...i Ak= 13Ap ;
28 lis 17:02
techno : Czyli nie ma znaczenia czy obie są dodatnie czy obie ujemne?
29 lis 09:13