jak to
ro:
Jak znaleźć rozwinięcie takie czegoś
28 lis 00:55
ro:
przy x3 dokładnie
28 lis 01:00
ro:
nikt ?
28 lis 01:05
ro: ?
28 lis 01:08
ro: ?
28 lis 01:11
Godzio:
Pomogę
28 lis 01:13
Godzio:
Zacznijmy od zamiany:
√x = x
1/2
Przypomnijmy, że
No to wstawmy:
| | 1 | | | | 1 | |
( |
| x1/2 − 8x−1)12 = ∑k=012 | ( |
| x1/2)k(8x−1)12 − k = |
| | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | |
= ∑k=012 | ( |
| )k * 812 − k * xk/2x−12+k = |
| | | 2 | |
| | | |
= ∑k=012 | 2−k * 236 − 3k * x3k/2 − 12 = |
| | |
| | | |
= ∑k=012 | 236 − 4k * x3k/2 − 12 |
| | |
Chcemy znaleźć współczynnik przy x
3 czyli
| 3k | |
| − 12 = 3 ⇔ 3k − 24 = 6 ⇔ 3k = 27 ⇔ k = 9 |
| 2 | |
Stąd współczynnikiem przy x
3 jest:
| | | |
236 − 4*9 = | = 220 (chyba  ) |
| | |
28 lis 01:18
28 lis 01:19
Godzio:
Hm? Skąd taki wynik

?
28 lis 01:20
28 lis 01:22
Godzio:
Widzę błąd u siebie − późna pora

3k = 30 ⇔ k = 10
| | 12 * 11 | | 1 | | 33 | |
* 236 − 4 * 10 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 16 | | 8 | |
28 lis 01:27
ro:
Dzięki
28 lis 01:32
PW: A swoją drogą − co Tobą, ro, powodowało, że mając rozwiązanie trujesz d … innym o
pierwszej w nocy?
28 lis 19:08