Zad5
Krzychu: Zadanie5: Oblicz p% lczby x:
a)x= 24 * 54 , p=111
b)x=√128 * √0,5 , p=45
27 lis 22:50
Maagda94: a) x= 16 * 625
x = 10 000
10 000 − 100%
111 − x
x= 111* 100%10 000 = 1.11%
27 lis 22:55
Maagda94: b)
x= √128 * √0,5 = √128 * 0,5 = √64 = 8
8 − 100%
45 − x
x= 100% * 458 = 562,5 %
27 lis 23:00
Maagda94: Rozumiem w ten sposób: jakim procentem liczby X jest P. O to chodzi?
27 lis 23:03
pigor: ..., np. tak :
a)
111% x = 111% (2*5)
4 =111%*10
4=111*100 =
11 100 ;
b)
45% x = 45%*
√128*0,5 = 45%*
√64=45%*8 = 360% =
3,6 . ...
27 lis 23:06
pigor: ..., to mi się podoba , dobre
27 lis 23:08