Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
maja23: Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
A) dokładnie na jednej kostce wypadła liczba pierwsza
B) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą podzielną przez 2
27 lis 22:48
Ditka:
wszystkich zdarzeń 36
A) w zbiorze {1,2,3,4,5,6} 3 liczby pierwsze: 2,3,5
na pierwszej kostce 2 lub 3 lub 5, na drugiej 1 lub 4 lub 6 3*3=9 i odwrotnie
na drugiej − " − na pierwszej − " − też 9 razem 18 zdarzeń
P(A)=18/36=1/2
B) na pierwszej 2,4 lub 6 na drugiej dowolnie 3*6=18
na pierwszej 1,3 lub 5 na drugiej 2,4 lub 6 3*3=9
zdarzeń sprzyjających B −27
P(B)=27/36=3/4
27 lis 23:38