matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
m
jaaa:
1
y=
π
arcsinx−
2
O co chodzi jak wyznaczyc dziedzine
27 lis 22:22
KrzysztofŁ:
sin
π
2
= 1⇒ arcsin1 =
π
2
Właśnie tej wartości
π
2
nie może przyjąć funkcja arcsinx w mianowniku, czyli x ≠ 1 Zatem dziedzina D = < −1, 1), inaczej −1≤x<1
28 lis 01:57