Proszę o pomoc!
mario: Oblicz wartość wyrażenia: √13−4√3 + √28+6√3 Pierwiastek z 3 jest pod pierwiastkiem.
27 lis 22:08
mario: Bardzo mi zależy na waszej pomocy, wiem że muszę użyć wzorów skróconego mnożenia.
27 lis 22:44
Eta:
13−4√3=(1−2√3)2 i 28+6√3=(1+3√3)2 i √a2= |a|
W=..............
27 lis 22:48
mario: Wyszło mi 2+√3
27 lis 22:51
Eta:
Niestety ,ale źle
|1−2√3|= −1+2√3 i |1+3√3|= 1+3√3
teraz podaj wynik
W=....
27 lis 22:53
mario: 5
√3 dziękuję za pomoc

cały czas zapominałem o znakach w pierwszym wyrażeniu
27 lis 22:57
Eta:
27 lis 22:59